Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2016 20:42 - отблъскване = малко триене (+/+) ; (-/-) ;; онея сфери в музея левитират
Автор: sani110 Категория: Рецепти   
Прочетен: 433 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2016 23:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Учени  са намерили начин да накарат малките обекти да левитират във въздуха чрез силите на квантовата механика

Те са засекли и измерили сила, която действа на молекулярно ниво,
използвайки определени комбинации на молекули,
които се отблъскват взаимно.(+/+) || (-/-)

Това може да се използва, за да бъдат държани молекулите във въздуха, което по същество е левитация.

Постижението ще послужи в нанотехнологиите за елиминиране на триенето между движещите се части на миниатюрни устройства.

Това би направило механизмите по-устойчиви и ще премахне загряването и изхабяването вследствие на триенето.

Федерико Капасо от Харвардския университет описва експеримента в сп. "Нейчър". Той вярва, че на базата на молекулярната левитация могат да се създадат редица нови малки машини. Екипът му още не е левитирал голям предмет, но учените са убедени, че знаят как да го направят. "Като се намали триенето, което пречи на движението и допринася за износването на частите, новият метод осигурява теоретични средства за усъвършенстване на микроскопични машини“, твърди Дуейн Александър от екипа. Откритието е било направено с помощта на квантовата механика, която изучава принципите, регулиращи поведението на най-малките частици в природата. Чрез изменение и комбинация на молекули могат да се създадат миниатюрни машини, които да намерят приложение в хирургията, производството на храна и гориво, както и да се подобри работата на компютрите. 

При работа с много малки метални елементи започва да действа тъй наречената сила Казимир, която създава привличане между обектите. Тази сила може да накара миниатюрните движещи се части да се слепят една за друга. Още преди време руски научен екип е предвидил, че силата на Казимир може да се преодолее чрез правилната комбинация от молекули.

За експеримента си Капасо и екипът му са използвали сфера със златно покритие, потопена в течност. Учените са направили измерванията си, след като първоначално глобусът е бил привлечен от метална пластина, а после отблъснат от плоча силициев диоксид. Това се получава, тъй като силата на Казимир винаги привлича два обекта от един и същи материал. Като се използва силициевият диоксид в съчетание с принципите на квантовата механика, златната сфера може да бъде накарана да левитира.

видео@@



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sani110
Категория: Рецепти
Прочетен: 2113032
Постинги: 5378
Коментари: 73
Гласове: 1220