Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2016 13:11 - кон = кораб ;; 18мес(1+8=9)
Автор: sani110 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1067 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.12.2016 13:25


 Слейпнир (на нордически: бърз) == конят на Один.

Слейпнир е с 8 крака и може да тича по земята, небето и морето.

Той е най-бързото животно
с негова помощ Один бързо се явява във всяка една точка на 9те свята .

Според митовете Слейпнир се появява когато Асгард, града на боговете аси, е ограден от стена: Веднъж пред Асгард се появява великан, яхнал огромен кон и заявява, че може да построи за 18 месеца около града огромна, непристъпна каменна стена, при това без да ползва помощници, като иска в отплата СлънцетоЛуната и богинята Фрейя.

По съвет на Локи боговете приемат предложението, но скоро започват да съжаляват за това — великанът наистина работи без помощници, но неговия жребец Свадилфари, огромен като хълм, носи цели планини от камъни и дори помага на стопанина си в изграждането на стените, вършейки работа за десетима.

Когато остават 3 дни до изтичането на крайния срок,
боговете разбират, че ще изгубят облога и се нахвърлят с/у Локи.

Той самият изчезва и когато на другата сутрин великанът и жребецът му подновяват работа, край тях се появява великолепна кобила.

Свадилфари не издържа на предизвикателството и изчезва с кобилата,
а великанът не успява да построи стената в срок и в последвалия спор избухва и започва да хвърля скали срещу боговете, заради което е убит от Тор.

Жребецът Свадилфари изчезва безследно, а няколко месеца след случката се появява Локи, водещ със себе си осмокрако жребче.

Оказва се, че се е превърнал в кобила, за да съблазни Свадилфари и така да провали работата на великана. Жребчето — син на Свадилфари и Локи е подарено на Один, който го нарича Слейпнир.
 


боговете, макар и подведени от Локи, се проявяват като измамници  — според пророчеството на норните, такива постъпки ще доведат до Рагнарьок.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sani110
Категория: Рецепти
Прочетен: 2116425
Постинги: 5378
Коментари: 73
Гласове: 1220