Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2015 16:55 - Централно Слънце+ локални слънца ;; +Лазери ;;вселената = тора(геврек)
Автор: sani110 Категория: Забавление   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2015 17:05


Контролираният термоядрен синтез ==  сливане на атомните ядра на леките елементи,  неограничен източник на енергия.

Дългогодишните експерименти с инсталация, чиято централна част е левитиращ в пространството свръхпроводим магнит, създаващ много силно магнитно поле.

В природата реакции на термоядрен синтез протича в недрата на звездите, включително и на Слънцето, където под въздействието на висока температура и налягане протича процес на сливане на атомите на ВОДОРОД с образуване на хелий и отделяне на колосално количество енергия.

Търси се управляем термоядрен синтез, при който реакцията на сливането на ядрата да протича плавно.

Един от подходите, който се разработва в рамките на проекта на международния експериментален реактор (International Thermonuclear Experimental Reactor, ITER), е пускането на процеса по сливане на ядра на атоми на изотопите на водорода, нагрети до милиони градуси, в тънък пръстен плазма. Процесът се задържа и свива от магнитни полета в камера, напомняща по форма тор (геврек).
Този подход в днешно време се смята за приоритетен, а алтернативната технология е процесът по сливане да се осъществява под въздействието на мощни ЛАЗЕРИ.

Учените успяха да създадат в изкуствени условия магнитно поле == въздействието на такова поле върху потоците плазма, нагрети до 10 млн. градуса, води до възникване на турбулентност в тях.
Турбулентност == от изключително значение + води до допълнително свиване на плазмата, което е от голямо значение за осъществяване на управляема термоядрена реакция.

Централен елемент на експерименталната  == огромен 500-кг. свръхпроводим магнит, който представлява геврековиден пръстен от неръждаема стомана, в чиято сърцевина е монтирана бобина от свръхпроводим кабел.
image

Магнитът е разположен в специално конструирана камера, запълнена с хелий.(=свръх-охладен)
Камерата е допълнително оборудвана с 2 електромагнита.
Единият е предназначен за задържане на свръхпроводимия магнит в левитационно състояние в центъра на камерата, а вторият – за създаване на огромен ток в свръхпроводимата бобина (повече от 1 млн. ампера), който създава в камерата изключително мощно магнитно поле.

Левитацията е необходима, за да не се изкривяват силовите линии на магнитното поле от детайлите на конструкцията, поддържащи свръхпроводимия магнит.

„Това е първият по рода си експеримент и ние успяхме да покажем, че той действително може да бъде алтернатива на другите 2  подхода за реализиране на управляем термоядрен синтез”, казва главен изследовател по проекта.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sani110
Категория: Рецепти
Прочетен: 2118632
Постинги: 5378
Коментари: 73
Гласове: 1220