Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2016 14:17 - мистериозн облак
Автор: sani110 Категория: Забавление   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.08.2016 00:53



са описали
мистериозен облак(= кораб)
в небето през 536 г.
@@



 2 вулканични изригвания  == интервал от няколко го.  п/з 6-и век затъмнили небето над Европа за повече от година и понижили температурите с 2 градуса Целзий, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Това имало драматични последствия за земеделието.


Периодът след 2те вулканични изригвания през 536 г. и 540 г. бил като мост между древността и ерата на социален упадък в началото на Средновековието, отбелязват авторите на изследването, които комбинирали климатични, археологически и исторически данни. 

"Взети заедно, двете изригвания вероятно са най-значимите вулканични събития, които са повлияли върху климата през последните 1500 г - заяви ръководителят на екипа Матю Туи от центъра за океански изследвания ГЕОМАР Хелмхолц в Кил, Германия, в рамките на конференция на Европейския съюз по геонауки във Виена. -

Комбинираните последствия от 2те изригвания понижили температурите с 2 градуса Целзий през десетилетието, което вероятно е най-студеното през последните 2000г."


Внезапното понижаване на температурите, дължащо се на нещо като защитна преграда срещу слънчевите лъчи, която е създадена от частици сяра, имало опустошителен ефект върху земеделието, предизвиквайки глад в голяма част от Европа и отвъд пределите й.

Първата епидемия от чума на Стария континент върлувала една година след второто изригване, но не е ясно дали вулканичната зима е имала роля за разпространението на болестта.

Редица учени, сред които византийският историк Прокопий Кесарийски, са описали мистериозен облак в небето през 536 г.


"Слънчевата светлина бе слаба като лунната през цялата година", е написал Прокопий Кесарийски. В трудовете на историци от онова време се споменава за опустошителен глад през следващите няколко години и сриване на социални структури в голяма част от Северна Европа.

Резултатите от изследването са публикувани в Climatic Change




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sani110
Категория: Рецепти
Прочетен: 2113194
Постинги: 5378
Коментари: 73
Гласове: 1220